Anadolu, tarih boyunca çok çeşitli tarımsal mirasıyla bölge insanına bereketli bir yaşam alanı sağlamıştır. Medeniyetlerin gelişmesinde, kültürlerin etkileşiminde bu tarımsal mirası görebiliriz. Bazı mirasların ise gün yüzüne çıkması daha uzun süreler alabilir.
Siyah Orak da bunlardan birisi.
Bugün, Anadolu’nun bu değerli mirasını sürdürülebilir bir şekilde geleceğe taşımak ve dünya pazarıyla buluşturmak için çalışıyoruz. Bu eşsiz ürünü, Anadolu’nun bereketinin bir simgesi olarak tüm dünyada hak ettiği değere ulaştırmak istiyoruz.
Bu eşsiz ürünün üretilmesini, işlenmesini ve pazarlanmasını organize ederek global pazarda hak ettiği değeri bulmasını sağlamak üzere Siyah Orak Projesi’ni başlattık.
TAGEM Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığıyla yürütülen çalışmayla İzmir'in Bergama ilçesinde deneme bahçesi oluşturduk.

Bahçeden ve laboratuvarlardan alınan sonuçlar Siyah Orak incirinin diğer türlere göre daha yüksek polifenol ve antioksidan aktivite içerdiği, özellikle kanser ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu "antosiyanin" pigmenti açısından zengin olduğunu gösterdi.
Soğuğa ve iklim şartlarına dayanıklı yapısı sayesinde geniş bir coğrafyada yetiştirilebilen Siyah Orak'ın diğer türlere göre daha düşük mantar ve küf riskiyle kalite avantajı sağladığı da belirlendi.
Organik üretim ve ihracata uygun olan ve hem taze hem kuru olarak tüketilebilen Siyah Orak'ı bilinçli üreticilerin ortaklığıyla yaygınlaştırarak dünya pazarına sunmak üzere çalışmalara devam ediyoruz.