ANADOLU’NUN BEREKETLİ MİRASI SİYAH İNCİR

Anadolu, tarih boyunca çok çeşitli tarımsal mirasıyla bölge insanına bereketli bir yaşam alanı sağlamıştır. Medeniyetlerin gelişmesinde, kültürlerin etkileşiminde bu tarımsal mirası görebiliriz. Bazı mirasların ise gün yüzüne çıkması daha uzun süreler alabilir.

Siyah İncir de bunlardan birisi.

Bugün, Anadolu’nun bu değerli mirasını sürdürülebilir bir şekilde geleceğe taşımak ve dünya pazarıyla buluşturmak için çalışıyoruz. Bu eşsiz ürünü, Anadolu’nun bereketinin bir simgesi olarak tüm dünyada hak ettiği değere ulaştırmak istiyoruz.

Siyah incir, koyu mor ya da siyah renkte, iç kısmında tatlı ve sulu yapısıyla Ege Bölgesi’nde yetişen özel bir incir türüdür. Zengin antioksidan, pektin ve vitamin içerikleri sayesinde çok sağlıklı olduğu için "süper meyve" olarak nitelendirilir.

Aynı zamanda hem taze hem kuru olarak tüketilebildiği için saklanması daha kolaydır.

Organik üretime ve ihracata uygun olması nedeniyle, ticari olarak katma değerli bir ürün olduğu sonucuna varıyoruz. Üstelik soğuğa ve iklim şartlarına dayanıklı yapısı sayesinde geniş bir coğrafyada yetiştirilebilir. Sarılop türüne göre de çok daha düşük mantar ve küf riskiyle kalite avantajı sağlar.

Tüm bu araştırmaların sonucunda 2015 yılında, Anadolu'da dağınık halde yetişen bu eşsiz ürünün üretilmesini, işlenmesini ve pazarlamasını organize edip, global pazarda hak ettiği değeri bulmasını sağlamak için Siyah Orak Projesi’nin başlattık.

Proje kapsamında, Erbeyli İncir Araştırma ve Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün desteğiyle 200 farklı siyah incir çeşidi, kuruma, sağlık ve duyusal özellikler açısından değerlendirdik. Bu çalışmalar sonucunda Bergama bölgesine uygun iki özel incir çeşidi seçip 2020 yılında doku kültürüyle ürettiğimiz bir bahçeyi bu bölgede kurduk.

Araştırmalar, bu çeşitlerin Bergama’nın iklim ve toprak koşullarına mükemmel uyum sağladığını, düşük mantar ve küf yükü ile daha az hurda incir miktarı sunduğunu, ayrıca karakteristik renklerini net bir şekilde sergilediğini ortaya koydu.

İlk etapta 1000 dekarlık fidan üretimi gerçekleştirip, 2024 yılı kış aylarında sözleşmeli bahçelerin kurulmasını planladık. Üreticilere alım garantisi vererek hem üretimin desteklenmesi hem sürdürülebilir bir değer zinciri oluşturmayı hedefledik.

Proje, K.F.C. Gıda’nın AR-GE ve pazarlama ekipleri tarafından çok yönlü bir şekilde destekleniyor. AR-GE birimimizle, ürünlerin işlenme yöntemleri, antioksidan içerikleri ve kalite kriterleri üzerine çalışmalar yürütürken, pazarlama ekibimizle, yurt dışı pazarlar üzerine araştırmalar yaparak ihracat potansiyelini artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamlı çalışmayla, siyah incirin Türk mutfağında ve dünya pazarında hak ettiği değeri bulmasını sağlayarak, hem yerel üreticilere ekonomik katkı sunmayı hem bu özel ürünü global arenaya tanıtmayı hedefliyoruz.